Digitaal Forensisch onderzoek

In veel onderzoeken zal gebruik worden gemaakt van de computer of telefoon om zaken te bespreken en contacten te onderhouden. Ook kwaadwillende gebruikers weten dit maar al te goed.

De computers binnen bedrijven zijn dan ook een essentieel onderdeel van veel onderzoeken, aangezien contact met eventuele kopers van uw klantgegevens, chat met andere personen dan klanten voor een lunch afspraak onder werktijd en natuurlijk intern gestolen goederen die op veilingsites aangeboden worden. Dit alles is natuurlijk nog maar een topje van de ijsberg als het gaat om de middelen die eigen werknemers gebruiken om de werkgever of te benadelen of zich te verrijken ten koste van uw organisatie!

Digitaal forensisch onderzoek is niet meer weg te denken uit een intern fraude onderzoek tijdens het verzamelen van bewijs voor bijvoorbeeld de politie of een rechter.

Met het digitaal forensisch onderzoek wordt onderzocht wat er op de computer gedaan is in relatie tot het lopende recherche onderzoek en het inzichtelijk maken van bijvoorbeeld e-mails, chat berichten en Facebook activiteiten.

Veel gebruikte informatie uit deze onderzoeken zijn:

  • Web statistieken rapport
  • Aan- en afmeldgegevens
  • MSN log
  • Mail activiteiten